Утре ще получа обезщетение по чл 220 за неспазено предизвестие, а след това, като подам декларация месец след датата на съкращаване, ще получа това по чл 222 за месец без работа. Не знам как е на другите места, тук ги изплащат със заплатите на края на месеца. Ще изчакам за регистрацията в НОИ, щом трябва да са вече изплатени парите, за да не се объркат нещо плащанията, просто за разглеждане на документите прочетох, че трябва месец и исках да ги дам по-рано, за да не се разтягат във времето нещата.
В агенцията по заетостта вече се регистрирах, остана в НОИ и явно ще изчакам края на другия месец, когато ще ми изплатят обезщетението, още веднъж много благодаря за отговорите, хубав и усмихнат ден!
Питах в НОИ, единия път ми казаха да изчакам двете обезщетения и тогава да се регистрирам, втория път ми казаха, че може и по-рано, затова исках да попитам и тук. А по въпроса с изчисляване на второто обезщетение,имате ли идея как ще стане, след като имам болничен в предходния месец? Четох цялата тема и се притеснявам дали ще ми дадат цяла заплата или само това, което реално съм получила от работодателя, защото една част е като болничен от НОИ. Много благодаря за отговора и се извинявам за многото въпроси, просто работих почти 19години при този работодател, никога не съм напускала и не съм била съкращавана и малко се притеснявам, защото не разбирам всичко по процедурите!
Няма ли кой да отговори?
Забравих и още един важен въпрос: предходния месец имах дълъг болничен 12 дни, от които 10 работни, как ще се изчисли в този случай обезщетението по чл 222, само върху остатъка от заплатата ли, без парите по болничния?
Здравейте! Бих искала да ви попитам няколко неща: На 12.01.2016 бях съкратена по чл.228 ал1 т2 от КТ и съответно тъй като не съм си намерила работа, на 11.02 трябва да подам декларация за изплащане на обезщетение по чл 222 при работодателя. Въпросът ми е, след представяне на трудовата книжка и подаване на декларациятата, какви документи трябва да получа от работодателя и тъй като обезщетението ще бъде изплатено чак със заплатите за м. февруари, това че то ще бъде вписано в ТК, гарантира ли изплащането му, т.е. има ли вариант, при който да откажат изплащане, обосновавайки се с това, че вече е записано в ТК? И вторият ми въпрос е, мога ли да се регистрирам на борсата, преди да съм получила обезщетението по чл 222, в смисъл да подам документите и някак си да посоча, че го чакам в края на месеца, за да не се дублират плащанията?